Wabash Freighthouse


The Wabash Freighthouse was intended to be the focal point of the new layout. It was a fairly large structure with a long loading dock building off the West end for incoming freight as well as an uncovered loading dock with access from two tracks on the East end of the main building which I intend to use for outgoing freight and LCL. In addition there will be one short team track parallel to the West end track.

Photos of the freighthouse itself are rare and none that I have found come anywhere near to revealing details. That does allow me some license to build a mostly freelance structure. There are some things that the photos reveal that can help me get "close" to the prototype. The best photos (and I mean none are very clear) of the freighthouse show East facade. These show a three story building with four windows across this East end...handy when using DPM sections. Another source is the Sanborn fire insurance map and the older, circa 1895, panoramic map.


As of the time of this writing, I have never seen a useful picture or drawing or any other image, of the track side elevations of this building. In the hope of giving myself some idea what I wanted to see, I did a quick drawing to give myself something to shoot for.


All of this action takes place under, and in the shadow of the Ninth Street Elevated railway bridge that overspans the freighthouse, and yard just at the West end of the main building.


As with most of my structures, this one is built-up from various DPM sections and only three sides needed to be finished. The Western face of the building was assembled without the pillaster between the sections to represent a solid four windowed wall.

The main building and a short section of the "inbound" freight dock was built first. Then two more sections of the freight dock were build to fit and the entire building when complete is about four feet long.


The "concrete" loading dock that runs the length of the building was built seperately from .04 styrene sheet with "form" lines scribed every 12 feet or so and also some scribed cracks, especially on the sides. After painting the dock was wiped down with a cloth soaked in black Woodland Scenics liquid color. This remained in the scribed lines to highlight them slightly. The top edge was trimmed with a rail of scale 2"x 8" lumber with "bolt" holes indented with a punch; these rails were stained with the black color prior to installation, once again the color gathered in the indentions to highlight them. When completed, the dock was attached to the building.